Нужно ли е естетичните процедури да се извършват от квалифициран специалист?

Все по-често виждаме невероятните ефекти от прилагането на различни естетични процедури. Това могат да са пилинг на кожата, лазерни процедури, прецизно поставени хиалуронови филъри и мусклуни релаксанти, и много други. Истината е, че за да говорим за успешност на една процедура, най-важното е да бъдем изключително внимателни с качеството на нейното изпълнение. Водещ фактор е извършването на процедурите да се осъществява от квалифициран медицински специалист.

Ето защо днес ще поговорим малко повече за ползите от това да се доверим на правилните хора тогава, когато залагаме на естетични процедури.

Кого наричаме дерматолог и какви са ползите от участието му в провеждането на естетични процедури?

Дерматологът е лекар-специалист, който занимав се със състоянието на коса, кожа и нокти. Той може да лекува и идентифицира специфични болестни състояния, както и да се справя с голям набор от естестични несъвършенства и да предотвратява успешно появата на такива.

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Тя има множество функции:

 1. Осигурява защитна бариера срещу механични, термични и физически наранявания и опасни вещества.
 2. Предотвратява загубата на влага.
 3. Намалява вредното въздействие на UV радиацията.
 4. Действа като сензорен орган (докосване, отчита температура).
 5. Помага за регулиране на температурата.
 6. Имунен орган за откриване на инфекции и др.
 7. Производство на витамин D.

За придобиване на нужните знания и умения с цел разпознаване на всички видове проблеми, които могат да възникнат се изисква обучение от 6 години за придобиване на специалност лекар и още 4 години за диплома за лекар дерматолог. В този период дерматолозите придобиват обширни познания в областта на науката за всички типове коса,  кожа и нокти, както и за цялостната им връзка със здравето.

Комбинацията от познания за цялото тяло анатомично и физиологично и баланса между всички системи и органи в хармония с кожата дава един завършен поглед на тези специалисти, които лекуват редки и сериозни кожни болести, но и осигуряват поддръжката на млада и еластична кожа чрез прилагане на различни медицински техники и познания за превенция на стареенето. Голяма част от тях преминават през допълнителни курсове и професионални квалификации, където да надградят вече придобитите знания. Благодарение на медицинските си познания те могат да извършват хирургични операции, естетични манипулации, да предписват различен набор от подходящи лечебни терапии и да поставят диагноза въз основа на широк спектър от знания, които не обвхващат само кожата, а и цялото тяло. Това им дава огромно поле на действие, включващо лечение на някои от следните патологични състояния:

 • Кожни лезии;
 • Акне;
 • Кожни обриви;
 • Хиперпигментация;
 • Екзема и розацея;
 • Рак на кожата;
 • Дерматит;
 • Автоимунни кожни заболявания;
 • Псориазис;
 • Инфекции на кожата;
 • Косопад;
 • Проблеми с ноктите;
 • Различни видове кожни прояви вследствие на системни заболявания;
 • Остаряване и отпускане на кожата.

Посещението при дерматолог може не само да подобри кожата чрез спазването на съответни препоръки и лечение. Присъствието на подобен специалист при провеждането на естетични процедури е фундаментално за бъдещия Ви външен вид и за доброто Ви здраве. Лекарят може да прецени дали дадена манипулация е подходяща за Вас и Вашия тип кожа. Освен това, ще може да реагира при евентуални непредвидени ситуации, така че нежеланите реакции да бъдат сведени до минимум.

Кои са процедурите, при които присъстивето на дерматолог е задължително?

Присъствието на дерматолог при провеждането на всички естестични процедури е задължително. Необходимо е да се доверите само и единствено на медицински специалист в следните случаи:

 • Лазерна естетика: използва се за премахване на дилатирани кожни кръвоносни съдове, зачервявания, отпускане и подмладяване на стареещата кожа. Лазерът е техника, която трябва да попада само в квалифицирани ръце, за да доведе до максимално добър резултат без нежелани странични ефекти.
 • Криотерапия: в основата на процедурата стои използването на изключително ниски температури за отстраняване на тумори и брадавици от повърхностните слоеве на кожата. В неопитни ръце тази процедура може да предизвика сериозни рани, язви и инфекции в третираните зони.
 • Хирургично отсраняване на кожни образувания: Извършването на подбна процедура от неквалифициран човек може да доведе до множество усложнения, включващи инфекции, неправилно и нецялостно отстраняване на образуванието, грозни белези и незарастващи рани.
 • Неинвазивни процедури като поставянето на мускулни релаксанти, филъри, микронидълинг, мезотерапия и химически пилинг. Неправилното извършване на тези процедури може да остави дълготраен негативен отпечатък върху лицето Ви.

Редица са съобщените случаи на сериозни последици от провеждането на естетични процедури в отсъствието на медицински специалист.

Всички те са доказателства за необходимостта от лекар дерматолог в провеждането на този тип манипулации. Истината е, че нашите, коса, кожа и нокти са нашата визитна картичка пред околните и трябва да им отделяме необходимото внимание, ако искаме те да бъдат здрави за дълги години напред.

Присъствието на лекар дерматолог по време на естетични процедури ще увеличи сигурността в провеждането им и ще гарантира крайния резултат. Не се колебайте, а се доверете на специалисти. Само така ще бъдете удовлетворени от финалната си визия. Външният Ви вид ще е сияещ, блестящ и неотразим, както никога не е бил досега!

Промени предпочитания за бисквитки